За п'ять років штучна їжа стане нормою. Огляд стартапів, які роблять їжу

27 Лютого 17За п'ять років штучна їжа стане нормою. Огляд стартапів, які роблять їжу

За п'ять років штучна їжа стане нормою. Огляд стартапів, які роблять їжу

За чотири роки штучне м'ясо, синтезоване в лабораторії, подешевшало у 30 тисяч разів. Ще в 2013-му воно коштувало понад $300 тисяч, а тепер його ціна - лише $10. Вчені навчилися вирощувати в пробірці не тільки м'ясо, але й інші продукти. Отже, у найближчі п'ять років на ринку з`явиться смачна штучна їжа.

Ми підготували невеличкий огляд стартапів, які кидають виклик традиційній харчовій індустрії.

М`ясні стартапи

Supermeat – ізраїльський стартап, який розробив технологію вирощування штучного м'яса з клітин курей. Принцип створення курячої грудки: береться зразок тканини птиці та ділиться на окремі клітини, з яких потім формують крихітні зразки м'язової тканини для вирощування повноцінних м'язів. Технологія дає змогу наситити м'ясо усіма корисними речовинами: білком, Омега-3 кислотами, кальцієм, залізом і вітамінами.

Memphis Meats – техаський стартап, який розробив технологію вирощування фрикадельок. За п'ять років планує запустити власний штучний м'ясний продукт у роздрібний продаж. Крім того, розробники мають намір виробляти інші види м'яса, зокрема індичку, курячі грудки, стейки та ін. Мета компанії найблагородніша - врятувати від знищення птахів і тварин. А для виготовлення своїх м'ясних продуктів вчені з Техасу застосовують технологію поєднаного клонування і селекції.

Mosa Meat – нідерландський стартап, що вирощує м'ясо для бургерів. Одним із засновників компанії є Марк Пост, який першим у 2013 році виростив у пробірці котлету для бургера за $325 тисяч. Завдяки розвитку технологій, сьогодні ціна такого м'ясного продукту впала до $10, а смак не відрізнити від натурального. Такі харчові структури вирощують у сталевих резервуарах з клітин тварин.

Яєчний стартап

Clara Foods – американська біотехнологічна компанія навчилася вирощувати яєчний білок з генномодифікованих дріжджів. За якістю та смаком білок нагадує традиційний яєчний аналог, проте його виробництво не потребує птиці. Це запобігає різним захворюванням, пов'язаним з традиційним способом отримання яєць.

Молочний стартап

В течение пяти лет искусственная пища станет нормой. Обзор стартапов, которые делают еду

 

Perfect Day – стартап із Сан-Франциско розробив метод отримання штучних молочних продуктів ще в 2014 році, проте перший взірець якісного продукту вийшов тільки зараз. Виробляє молоко з клітинних структур. За смаком і структурою не відрізнити від коров'ячого, проте вживати це молоко можна навіть тим, хто діагностовано не переносить лактозу. Зі штучного молока виготовляють інші молочні продукти. До слова, продукція Perfect Day з'явиться на ринку вже наступного року.

Головна мета стартапів - змінити принцип сучасного тваринництва. Приготування м'яса, яєчного білка та молока з клітин тваринного походження потребує зовсім небагато біоматеріалів і ресурсів, тоді як на утримання та випасання худоби щороку використовують величезну частину родючих земель і третину вирощених злаків. Отже, інновації рятують тварин, скорочують витрати на виробництво, зменшуютьь кількість відходів і позбавляють від хвороб, які виникають від вживання звичайних продуктів тваринного походження.

Експерти впевнені, за 20 років практично все м'ясо в магазинах і на ринку буде штучним. А ми додамо - що не тільки м'ясо.

 

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top