Створено полімер з ефектом пам’яті, який змінює форму при контакті зі шкірою

18 Лютого 16Створено полімер з ефектом пам’яті, який змінює форму при контакті зі шкірою

Створено полімер з ефектом пам’яті, який змінює форму при контакті зі шкірою

Матеріали з ефектом пам’яті, які змінюються під впливом температур, все частіше використовують у побутових умовах, автомобілебудуванні, архітектурі та інших сферах.

Новий вид еластичного полімеру було створено в Університеті Рочестера. При звичайній температурі у приміщенні він перебуває у заданій формі, але під впливом людського тепла набуває свого первісного вигляду.

Американські вчені створили матеріал, у якому вони суттєво знизили температурній показник, після подолання якого починаються перетворення всередині тканин. Тепер він дорівнює 35 градусам за Цельсієм. Полімер вийшов міцним, тягучим, він легко змінюється при контакті зі шкірою людини.

Розтягується не лише матеріал, але й полімерний молекулярний ланцюжок, що його утворює. Молекули кристалізуються та сприяють збереженню форми.

Додаючи необхідні елементи до структури полімеру, можна повернути його до первісної форми.

Окрім цього, деформуючись, матеріал вивільняє таку кількість енергії, яка дозволяє йому піднімати вантаж у 1000 разів важчий за власну вагу. Це й було продемонстровано у ролику на YouTube.

Вчені припускають, що матеріал можна використовувати для розробки штучної шкіри чи одягу, які набуватимуть форму тіла власника.

 

 За матеріалами: hi-news.ru

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top