«Надрукувати тобі тортик?»: На що здатні принтери у 21 столітті

24 Травня 17«Надрукувати тобі тортик?»: На що здатні принтери у 21 столітті

«Надрукувати тобі тортик?»: На що здатні принтери у 21 столітті

У середині XX століття створили перший високошвидкісний принтер, який друкував 600 рядків тексту за хвилину, а ціна дорівнювала вартості квартири. Сьогодні звичайнісінький принтер друкує 2 тисячі рядків за хвилину, а придбати його простіше простого за невеликі гроші.

Але інженери не зупиняються на досягнутому та розширюють галузь застосування принтингу, створюючи нові технології. Які принтери будуть у XXI столітті?

1. БФП

Перший принтер з цілою низкою функцій – це БФП (багатофункціональний пристрій). Крім того, що він працює в якості принтера, сканера, копіру, він має власні мережеві адаптери, оперативку, жорсткі диски та багато іншого. Це перший пристрій, «який взяв на себе відповідальність» наносити фарбу на папір.

2. Антипринтери

Антипринтери – універсальні пристрої видалення тексту з аркушів паперу зі встановленою функцією «зникнення чорнила». Це оптимальний варіант для багаторазового використання паперу, адже такі технології та засоби заощаджують і завдають меншої шкоди навколишньому середовищу.

3. Цифровий друк

Промисловий цифровий друк досяг таких масштабів, що тепер принтери вміють друкувати на будь-яких поверхнях – від етикеток, ручок, пляшок, футболок до, скажімо, дверей. Зараз досить складно знайти предмет, з яким би не впорався цифровий друк.

4. 3D-принтинг

Зараз 3D-принтери перебувають на піку популярності. Більше того, вони друкують все що завгодно. Наприклад, у Китаї будівельники надрукували будинок, а лікарі завдяки 3D-принтеру надрукувати людський орган. У Великобританії хімік надрукував такі молекули, які перетворюються на індивідуальні ліки та навіть живу матерію.

3D-Принтинг дістався вже й їжі: кондитери навчилися створювати малюнки та прикраси на харчових принтерах, а баристи в Азії продають каву з селф-принтом на пінці.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top