IV промислова революція. Які перспективи?

14 Листопада 16IV промислова революція. Які перспективи?

IV промислова революція. Які перспективи?

Першими про неминуче наближення четвертої промислової революції заговорили німецькі бізнесмени ще у 2011 році. Вони передбачили, що з поточним темпом розвитку інноваційних технологій знайомий нам світ незабаром перетвориться на той, що ніби зійшов зі сторінок фантастичних романів. Цей процес назвали «Індустрія 4.0».

Згідно стратегії розвитку країни до 2020 року, Німеччина щорічно виділяє 40 мільярдів євро на промислову інтернет-інфраструктуру.

Вже у 2014 році в Сполучених Штатах створили власний некомерційний консорціум, орієнтований на індустрію 4.0 під назвою Industrial Internet. Керують ним такі лідери промисловості, як компанії Intel, IBM, General Electric і AT & T.

IV промислова революція. Які перспективи?  - 1

Експерти переконані, що нове програмне забезпечення та бездротовий Інтернет у найближчі 5-10 років докорінно змінять традиційні галузі промисловості.

Інтернет речей, smart-пристрої, 3D-друк, під'єднані автомобілі, телемедицина, промислові роботи, технології AR і VR - це лише частина інновацій, які повільно, але неухильно стають частиною нашого життя, змінюючи його докорінно.

IV промислова революція. Які перспективи?  - 2

Основою четвертої промислової революції стане абсолютна автоматизація виробництва, коли людина лише номінально контролюватиме процес. Це вже працює, наразі не настільки масштабно. Звісно, лідером у виробництві та впровадженні промислових роботів вважається Німеччина.

Всі заводи та фабрики обладнають промисловими роботами, весь транспорт працюватиме на автопілоті, а вищу освіту здобуватимуть через смартфон.

Експерти прогнозують розвиток 3D-принтерів, які друкуватимуть все - їжу, одяг, будинки. Власне, вже сьогодні це все це під силу тривимірному друкові.

Щодо застережень, буцімто «роботи залишать людей без роботи», це спірне твердження. З одного боку, всі аналітики сходяться на думці, що число робочих місць скоротиться. У найближчі 20 років очікується від 45% до 80% скорочень. А в юридичній галузі взагалі всі 90%.

Проте, не слід очікувати найгіршого. Позаяк з'являться нові професії. Якщо ніхто не купуватиме продукцію, вироблену машинами, виробництво втратить сенс. Вся світова економіка залежить від платоспроможності людей.

Особливим попитом користуватимуться не тільки ІТ-фахівці, але й представники різноманітних творчих професій. Коли технології візьмуть на себе трудову діяльність, люди  присвячуватимуть більше часу власному розвитку.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top