Ігор Зайцев: «Майбутнє дронів – у пересуванні на великі відстані»

16 Травня 17Ігор Зайцев: «Майбутнє дронів – у пересуванні на великі відстані»

Ігор Зайцев: «Майбутнє дронів – у пересуванні на великі відстані»

На вулицях дедалі частіше можна побачити невеличкі літаючі пристрої – дрони. Сьогодні дронів застосовують переважно для фото- та відеозйомки з висоти пташиного польоту, хоча функціональність цих девайсів є значно ширшою. Про те, які завдання здатні виконувати дрони та якими вони будуть у майбутньому, ми поговорили з директором компанії Fly Technology Ігорем Зайцевим під час виставки-форуму InnoTech Ukraine 2017.

Журналіст – Яніна Воловик (Smile-Expo)

Спікер – Ігор Зайцев

Я. В.: Яку продукцію представляєте на виставці?

І. З .: Ми представляємо дрони та квадрокоптери компанії DJI. Серед них новинка, на яку дуже чекали, – квадрокоптер DJI Mavic, неймовірно зручний і мобільний.

Майже вся продукція, яку ми представляємо в Україні, зараз тут. Крім дронів, відвідувачі мають нагоду ознайомитися з екшн-камерами та стедікамами (штативами для відеозйомки) для смартфонів. Серед новинок – камери Insta360 Air і Insta360 Nano, які знімають сферичне зображення в панорамному форматі на 360 градусів.

Я. В.: Які складні завдання під силу дрону, а людині – ні?

І. З .: На відміну від людини, дрони здатні літати. В цьому й полягає головна відмінність (посміхається). Людина прагне злетіти, але саме завдяки дронам ми отримуємо інформацію «з неба».

Якщо серйозно, дрони здатні виконувати завдання моніторингу – це важлива та потрібна функція. Щойно ми отримали статистику, згідно якої у 2016 році дрони врятували 16 осіб. Сталося це завдяки здатності дронів знаходити людей у лісах, рятувати на водоймах (моніторили утоплення чи напади акул). Дрони допомагали гасити пожежі, оперативно злітаючи та показуючи пожежним, куди їхати.

Пристрої досить корисні в сільському господарстві, на полях, в будівництві та на промислових об'єктах.

Я. В.: Чи є у вас дрони з неординарними функціями?

І. З .: Серед нашої продукції є дрони-постачальники, але вони наразі працюють лише для нас. Скажімо, нещодавно я намагався перевезти пляшку кока-коли дроном. Наразі це саморобна річ, але перевезти об'єкт з пункту «А» до пункту «Б» таки вдалося.

Насправді всі спроби доставки дронами є маркетинговим ходом. У промислових масштабах жодна компанія не спромоглася запустити доставку дронами в автоматизованому циклі. Йдеться лише про поодинокі випадки, які здійснюються не на промисловому рівні. Швидше, це винятки.

Я. В.: Якими функціями має володіти дрон майбутнього?

І. З .: Він повинен носити людину. Втім, такі дрони вже є, щоправда, у вигляді прототипів. Якщо не помиляюся, в ОАЕ вже намагаються запустити дрон-таксі, який перевозитиме людей у повітрі. Майбутнє дронів – у пересуванні на великі відстані.

Крім цього, припускаю, що невдовзі дрон розумітиме жести: людина показує дрону рух, він розуміє жест і виконує завдання. В майбутньому ця галузь стане дуже розвиненою.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top