Артем Батоговський: «Віртуальна реальність – можливість полишити межі тіла»

05 Травня 17Артем Батоговський: «Віртуальна реальність – можливість полишити межі тіла»

Артем Батоговський: «Віртуальна реальність – можливість полишити межі тіла»

Пристрої віртуальної реальності щороку стають дедалі популярнішими серед розробників, бізнесменів і потенційних користувачів. Про те, чим саме приваблюють AR/VR-девайси, нам розповів CEO компанії VRnet.IO і спікер InnoTech Ukraine Артем Батоговський.

Журналіст – Яніна Воловик (Smile-Expo)

Спікер – Артем Батоговський

Я. В.: Чому людей так приваблюють пристрої віртуальної реальності?

А. Б.: У мене щодо цього досить філософська точка зору: ми як живі істоти швидше є ближчими до нашої свідомості, ніж до нашого тіла. Чим цікава віртуальна реальність? Свого роду це можливість для нашої свідомості покинути межі тіла та спробувати себе в ролі чогось літаючого чи плаваючого, тобто отримати новий досвід і відкрити для себе нові можливості. Звісно ж, будь-якій людині це дуже цікаво, оскільки навіть підсвідомо вона відчуває, що обмежена тілом, а тут є можливість вийти «назовні».

Я. В.: Чому така величезна різниця між реакцією дітей і дорослих на AR/VR-пристрої?

А. Б.: Відомо, що діти в реальності поводяться досить спокійно в стресових для дорослої людини ситуаціях: їх не лякають ні американські гірки, ні будь-які інші атракціони. Дитина ще не розуміє, що існує небезпека, та є ризик постраждати. Але, поступово стаючи дорослішою, дитина набуває цей досвід, і вже на підсвідомості спрацьовують рефлекси: тут є ризик вдаритися, там – впасти. Тобто йому страшно. Так само з віртуальною реальністю – ті самі відчуття.

Я. В.: Чи існує небезпека у користуванні AR/VR-пристроями?

А. Б.: Якщо додаток недостатньо добре написано, вас просто знудить. Припустимо, якщо ви почнете кудись йти і щось заглючить, є ймовірність неприємного відчуття та навіть хронічного головного болю, якщо довго користуватися таким додатком. В цілому головне –не ходити з окулярами на голові в реальності, тоді все буде гаразд.

Я. В.: Чи траплялося таке, що людина настільки звикала до віртуального середовища, що згодом не відрізняла його від реального?

А. Б.: Таких випадків ми не зустрічали. Щодо цього лише більше хвилювань. Це можливо хіба у галузі ігор: люди звикнуть вбивати, тому існує ймовірність втрати ними меж реальності. Безумовно, це спричиняє відчуття небезпеки, наче ми створимо сотні мільйонів людей, які вбиватимуть без будь-яких проблем.

Артем Батоговский: «Виртуальная реальность – возможность покинуть границы тела»

Я. В.: Якими будуть AR/VR-пристрої за 5-10 років?

А. Б.: Насамперед, з'явиться адаптація під фокусування. Скажімо, в реальності ми здатні подивитися на об'єкт далі чи ближче, наші очі в залежності від цього фокусуються. Окуляри, які це роблять, – вже в розробці та невдовзі мають з'явитися на ринку. Також зараз працюють над інструментом, який керуватиме ситуацією у віртуальній реальності силою думки. Як це працює? Його надягають на голову, він ловить залишковий імпульс від нейронів мозку та намагається декодувати їхні дії. Поступово інтерфейс відповідатиме тому, що ми очікуємо від матриці, – він керуватиме силою думки та передаватиме нам максимально реалістичні відчуття.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top