Лікарі задіяли робота для проведення унікальної операції всередині ока

19 Вересня 16Лікарі задіяли робота для проведення унікальної операції всередині ока

Лікарі задіяли робота для проведення унікальної операції всередині ока

Робототехніка відкриває блискучі можливості для медицини, оскільки завдяки спеціальним керованим машинам є нагода успішно втілювати навіть дуже складні хірургічні втручання. Це доведено справами британських лікарів з Оксфордського університету, які здійснили за допомогою механічного помічника надзвичайно складну операцію всередині очного яблука пацієнта.

Особливості робота Preceyes

В процесі хірургічного втручання лікарі задіяли особливого робота Preceyes голландського виробництва. Без нього вони не спромоглися би відновити зір пацієнту, оскільки навіть найпрофесійніший хірург не володіє достатньою точністю рухів для проведення операції всередині ока. А ось Preceyes чудово впорався зі своєю роботою, бо розробляли його саме для проведення делікатних і абсолютно точних хірургічних втручань.

Особливістю робота Preceyes є те, що він не лише максимально обережно здійснює операції на очах, а й забирає неточності та погрішності під час рухів оператора.

Лікар здатен керувати машиною завдяки сенсорному екрану та джойстику. Крім того, процес операції в багаторазовому збільшенні відображається на екрані. Отже, ймовірність помилок зводиться до нуля. Завдяки особливостям конструкції, відповідному програмному забезпеченню та семи незалежним двигунам, якими керує потужний комп'ютер, точність Preceyes сягає тисячної частки міліметра.

Результати операції всередині ока

На унікальну операцію всередині очного яблука із застосуванням робототехніки погодився 70-річний священнослужитель Вільям Бівер. Його праве око майже втратило здатність бачити через мембрани, які закривали сітківку.

Після операції він зміг бачити не розмиту пляму, а цілком чітку картинку навколишньої реальності. Зір поступово відновлювався, та жодних ускладнень не спостерігалося.

Успішна операція із застосуванням робота Preceyes свідчить про те, що тепер лікарі всього світу мають нагоду здійснювати подібні хірургічні втручання, повертаючи людям втрачений зір.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top