Вплив інноваційних технологій на ринок праці

21 Березня 17Вплив інноваційних технологій на ринок праці

Вплив інноваційних технологій на ринок праці

Давно відомо, що тотальна автоматизація робочого процесу в будь-якій галузі змінить ринок праці та призведе до величезного скорочення робочих місць.

Є безліч речей, які роботи роблять краще за людей. Багато спеціалізацій потребують постійного виконання наступних функціональних обов'язків:

1. Збір і аналіз даних.

2. Інтерпретація результатів.

3. Визначення алгоритму дій.

4. Реалізація.

Професії, що потребують особливих навичок, здатні бути успішними за трьома компетенціями: швидка та якісна оцінка ситуації, досвід у процесі вибору необхідних дій, допомога в реалізації певного плану на практиці. Вже незабаром ШІ перевершить перші два критерії, що кардинально змінить вимоги до професіоналів.

Багато хто думає, що машині не слід довіряти приймати особливо важливі рішення. Але покоління XXI століття вже звикає до роботи зі смарт-машинами. Скажімо, робот Watson вміє вирішувати медичні випадки, над якими багато лікарів безуспішно ламають голови.

Найважливіші людські навички

Щоб бути потрібним фахівцем на ринку, слід акцентувати увагу на тому, на що не здатен робот – розуміти, мотивувати та здійснювати комунікацію з іншими людьми.

Так, розумні машини тепер визначають хворобу та призначають правильне лікування, але тільки людина здатна обговорити з пацієнтом проблему та визначити найоптимальніший варіант лікування.

Роботи надають алгоритм вирішення складного бізнес-завдання, але не мотивують співробітників до дії та не підберуть професіонала для впровадження змін.

Вплив інноваційних технологій на ринок праці

Саме такі особливості людини цінуватимуться у найближчі кілька десятиліть. У зв'язку з цим є кілька рекомендацій:

• Не варто воювати з розвитком технологій. ШІ здатен покращити результати роботи та зменшити витрати, тому не потрібно оголошувати війну роботам.

Важливо бути впевненим у власних здібностях взаємодіяти, мотивувати та спілкуватися з людьми.

Необхідно розвивати емоційний інтелект. Є привід переосмислити власну професію та поливитися по-новому на найважливіші її аспекти.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top