У Києві відбувся перший інноваційний форум InnoTech Ukraine: підбиваємо підсумки

16 Квітня 15У Києві відбувся перший інноваційний форум InnoTech Ukraine: підбиваємо підсумки

У Києві відбувся перший інноваційний форум InnoTech Ukraine: підбиваємо підсумки

З 9 по 11 квітня столиця України вперше приймала триденний форум, який демонстрував останні досягнення науки і техніки в п'яти різних галузях, - InnoTech Ukraine..

На цілі три дні хол НСК «Олімпійський» зумів стати потужним інноваційним центром тяжіння для кращих українських і зарубіжних фахівців, а також усіх, кому цікаві інновації.

За даними реєстраційної комісії, загальна кількість відвідувачів форуму змогла перевищити 5000 осіб. InnoTech Ukraine зібрав близько 50 професійних спікерів, які виступили з доповідями або брали участь у дискусіях, 30 експонентів, а також привернув увагу великої кількості вітчизняних ЗМІ та знаменитостей, які цікавляться інноваціями. Генеральним спонсором заходу виступила компанія Noosphere Ventures.

Перші два дні форуму - 9 і 10 квітня - проходили у форматі В2В, презентувавши 5 спеціалізованих конференцій, формат зустрічей «спід-ділінг», дискусійну панель і демозону. Серед учасників бізнес-днів були інвестиційні та венчурні фонди, бізнес-акселератори та інкубатори для стартап-проектів, а також споживачі продукції і всі ті, хто зацікавлений у застосуванні сучасних технологій у своєму бізнесі.

Урочисте відкриття форуму ознаменувалося вступним словом Андрія Колодюка (AV Capital) і Тетяни Снопко (Noosphere Ventures).

«Сьогодні в Україні є все необхідне для впровадження інноваційних технологій. Є талановиті розробники, є люди, готові інвестувати, допомагаючи виходити проектам на світовий ринок. Я дуже сподіваюся, що завдяки цьому заходу у нас в Україні з'явиться набагато більше успішних історій,  які покажуть всьому світові, що в нашій країні є не тільки талант, а й практичні приклади його застосування. Тому все в наших руках, давайте зробимо це!» - закликав усіх присутніх Андрій Колодюк.

Конференції

9 квітня в рамках InnoTech Ukraine відбулося три конференції: «3D printing», «Robotics» та «Health care».

Модератори: Станіслав Дрозд та Інна Шимків.

Відвідувачі конференції «3D printing» змогли дізнатися про використання 3D-друку в побуті; про те, на що здатні 3D-принтери і як використовувати їх у домашніх умовах; як створити продукт і підготувати його для масового виробництва; про можливості 3D-друку сьогодні та його перспективи; про відкриту операційну систему для 3D-принтерів та ін.

Слухачі секції, присвяченій робототехніці, обговорювали разом із доповідачами застосування промислових роботів у виробництві, розробку БПЛА, правові питання компаній-розробників в даній галузі. Більшість учасників конференції зазначили, що на даний момент головними і найважливішими сферами з впровадження робототехніки є промисловість та освіта.

Конференція «Health care» змогла зібрати в одному залі не тільки розробників інноваційних рішень для галузі, а й насамперед представників приватної та державної медицини, які зацікавлені у впровадженні сучасних технологій у свій робочий процес.

Спеціальним гостем конференції став Анті Похолайнен - директор напрямку «медицина» компанії Microsoft в європейському регіоні. Фахівець зміг поділитися досвідом реалізації проекту «Лікарня майбутнього», розповів, як вже використовуються натільні та мобільні технології в медицині, чим може бути корисною телемедицина для закладів охорони здоров'я та ін. Анті представив проекти Microsoft, які можуть бути реалізовані в Україні. Спікер зазначив, що бачить майбутнє за персональною медициною і завжди керується принципом «пацієнт у центрі уваги».

Другий день форуму був дійсно насичений неймовірно важливою інформацією. 10 квітня на InnoTech Ukraine відбулися конференції "Smart Technologies" та "Education".

Зазначимо, що обидві вони зібрали аншлаг і змогли "тримати в напруженні" слухачів до самого закінчення доповідей. У цьому була заслуга як харизматичних модераторів - Іллі Кенігштейна (розумні технології) та Андрія Пивоварова (медицина), так і всього спікерського складу, який нікого не зміг залишити байдужим.

Почесним гостем конференції, присвяченій інноваціям в освіті, став Міністр освіти і науки України Сергій Квіт, який зазначив: «Україні потрібні нові стандарти в освіті. Міністерство хоче і може допомогти у визначенні напрямку розвитку сучасної освітньої системи. І я вважаю, що цей форум може нам у цьому допомогти, оскільки саме з його допомогою створюється двосторонній діалог».

В рамках конференції, присвяченій розумним технологіям, також була організована дискусійна панель "Перспективи електрокарів в Україні", що зібрала представників компаній Shooter.ua, Tesla Club, ElectroCars і "Електро-автосам" для того, щоб поговорити про розвиток екологічного виду транспорту в Україні та способах його популяризації.

«Україні потрібні електромобілі. Цю дефініцію доводить кількість саморобних електрокарів, яких на сьогодні (тільки офіційно) налічується понад півсотні. Але я думаю, ця цифра є дуже заниженою, адже багато умільців просто ховаються», - зазначили учасники дискусії, відповідаючи на запитання про перспективи електромобілів в країні.

Окремо слід відзначити виступ тандема Оксани Гошви, Владислава Курмаза і Павла Педенка, які говорили про те, чого великий бізнес може навчитися у стартапів, і відповідно про власний досвід співпраці з розробниками.

Загалом за три дні було зачитано близько 45 доповідей від таких експертів, як Іван Лугінець (Volume), Володимир Хилюк (АРТКБ), Роберт Тібо (Fabbers), Михайло Кінебас (FANUC Ukraine), Дмитро Гадомський («Юскутум»), Ігор Гомілко (Noosphere Engineering School), Олександр Коляда (Інститут геронтології НАМНУ), Олег Терн (Healthlabs), Михайло Скричевський («Luciding»), Ліза Воронкова (Force), Олександр Думанський (Epson), Борис Працюк (Ciklum), Ольга Свириденко та Роман Рудюк (Microsoft), Артем Кисляков (ШАГ) та багато інших.

Демозона

Майданчик, який зібрав понад 30 компаній, що працюють в сфері інноваційних рішень, зміг потішити навіть найвибагливішого відвідувача. Учасники, які презентували свої товари та послуги, підійшли до оформлення стендів з особливою оригінальністю.

Стенд з фруктами від Polygator, роботизований манекен від «Механізатор», дрони від Fly Technology, які під час обідньої перерви піднімалися над стадіоном, ну і, звичайно, електрокари, представлені ElectroCars і Tesla Club. А чого тільки варта зона з 3D-обладнанням та віртуальною реальністю від Epson!

Протягом усіх днів гості могли побачити реальний процес роботи 3D-принтерів, потренуватися у малюванні за допомогою 3D-ручки, протестувати окуляри віртуальної реальності й пограти на віртуальному піаніно. А головними героями форуму стали робот Nao (Noosphere Engineering School) і робот телеприсутності Макс, які веселили гостей своїми танцями та співом.

Свої нові продукти на форумі також презентували компанії "Пролего", Smiles, Kossack 3D, Bitrix, Luciding та ін.

Зона Speed dealing

Майданчик для зустрічей розробників та інвесторів протягом усього дня залишався, мабуть, найгучнішим місцем на території форуму.

Учасниками цієї активності стали понад 20 інвесторів (WannaBiz - Вадим Роговський, Катерина Дегтяр; UAngel - Регіна Махотіна; Chernovetskyi Investment Group - Євген Нетреба, Carrot - Володимир Хилюк, Олександр Нестеренко; Digital Future - Віктор Компанієць) і 30 стартап-проектів (InfoPoint, Party Money, iVie, Abone.me, Luciding, Dental Cloud, WOU, Basic Business Formula Game та ін.).

«Сьогодні було презентовано багато досить цікавих і перспективних стартапів. Звичайно, за 5 хвилин складно визначити перспективність того чи іншого проекту, але ми зуміли виокремити для себе кілька цікавих розробок», - поділився з журналістами запрошений інвестор Олександр Сорока (Startup.ua).

Зазначимо, що багато розробників змогли отримати цікаві пропозиції від інвесторів для продовження роботи над проектами.

Пробіг електрокарів

Перлиною форуму і справжньою сенсацією став масовий пробіг електромобілів, який зібрав власників цього екологічного виду транспорту для його популяризації серед українських автомобілістів.

У пробігу взяли участь такі компанії, як Shooter.ua, ElectroCars і Tesla Motors Club, а також багато інших любителів електромобілів.

Автопробіг в рамках першого інноваційного форуму InnoTech Ukraine зумів встановити новий рекорд України - 26 авто, ставши наймасовішим в країні, а також привернув увагу державних структур. Зокрема, на відкритті старту був присутній міністр екології та природних ресурсів України Ігор Шевченко, який висловив свою підтримку любителям екологічного транспорту і запевнив, що сприятиме популяризації електромобілів в Україні на державному рівні. На доказ цього чиновник спробував себе в ролі електромобілиста і взяв участь у пробігу. 

Майстер-класи

Третій і заключний день форуму відкрив свої двері і для наймолодших шанувальників інноваційних технологій. Так, протягом усього дня для дітей молодшого та старшого віку працював майданчик з майстер-класами з робототехніки, "Лего", фізики, хімії та 3D-друку.

Практичні заняття об'єднали дітей від 4 до 12 років, які змогли зібрати звірів і супергероїв з конструктора "Лего" ("Пролего"), змайструвати магічний нічник (Boteon), сконструювати справжній 3D-принтер (Kossack 3D), а також виготовити "розумний пластилін" або "не ньютонівську" рідину за допомогою фахівців з лабораторії "Весела Наука".

Серед великої кількості відвідувачів форуму хотілося б відзначити і зірок українського телебачення, а за сумісництвом й активних прихильників інноваційних реформ - головного холостяка країни Костянтина Євтушенка і шоумена Олександра Педана. Герой українського проекту "Холостяк-4" вже давно є завзятим електромобілістом, саме тому він брав участь і у встановленні рекорду на масовий пробіг, і в тематичній дискусійної панелі. Відомий телеведучий також цікавиться сучасними новинками і наголошує на важливості в сучасному світі екологічного виду транспорту і можливостей робототехніки (зокрема дронів).

Підбиваючи підсумки форуму InnoTech Ukraine, який був неймовірно насиченим і багатим на різні формати зустрічей і обмін інформацією, від команди організаторів хочеться висловити всім учасникам і гостям велику подяку за їхній внесок у цей проект.

Ми зробили все це разом! Ми пишаємося вашими розробками та ідеями, які можуть змінювати і вже змінюють майбутнє нашої країни. Давайте робити це разом!

Команда «Смайл-Експо» дякує всім, хто зміг приєднатися до інновацій, і вірить, що наступного року ми не тільки повторимо цей успіх, а й знову здивуємо всю країну своїми талантами.

До зустрічі!

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top