Розумні жалюзі Solargaps від українського стартапу

08 Червень 16Розумні жалюзі Solargaps від українського стартапу

Розумні жалюзі Solargaps від українського стартапу

Дорогі комунальні послуги підштовхують до пошуку альтернативних способів отримання енергії. Власники приватних будинків встановлюють сонячні батареї на дахах, а що робити мешканцям багатоповерхівок? Український винахідник Євген Ерік пропонує встановлювати розумні жалюзі – SolarGaps.

Розумні жалюзі solargaps від українського стартапу - 1

Це сонячні модулі, прикріплені до жалюзі, що виробляють близько 100 кіловатт на місяць. 

Розумні жалюзі solargaps від українського стартапу - 2

Енергія накопичується та подається на електроприлади. Залишки можна продавати за вартістю зеленого тарифу обленерго.

Витрати енергії можливо розрахувати для конкретних будівель. Обладнати одне вікно коштує $300. Щоб повністю забезпечити квартиру, знадобиться понад 10 м² вікон, а також акумулятор накопичення та інвертор.

Ідея виникла в 2015 році. Тоді Ерік працював над створенням енергонезалежного будинку. Йому бракувало місця для сонячних панелей, тому прийшла ідея використовувати вікна. Для правильної роботи панелей потрібно змінювати кут нахилу залежно від руху сонця. Жалюзі найкраще підходили для зміни положення. Для управління їхньою позицією розроблено додаток для смартфону.

Розумні жалюзі solargaps від українського стартапу - 3

Концепцію презентували на iForum 2016. Її помітили вітчизняні ЗМІ. Проект пройшов акселератор IoT Hub Kiev, і команда поповнилася програмістом Денисом Крутько.

Розумні жалюзі solargaps від українського стартапу - 4

А завдяки інвестиціям голови IoT Hub Романа Кравченко, пристрій було вдосконалено, створено новий інтерфейс. Вбудували датчики руху, розпізнавання присутності людини, що дають змогу жалюзі змінювати режими. Додали датчик для зміни положення залежно від позиції сонця.

Розумні жалюзі solargaps від українського стартапу - 5

Спрощено систему підключення жалюзі: без акумуляторів і дорогих інверторів. Досить під'єднати блок управління. Оновлену розробку показали на Kyiv Mini Maker Faire.

Розробники планують у майбутньому збільшити потужність, використовувати надійні модулі. Допрацюють додаток для мобільних гаджетів. У нього додадуть користувацькі налаштування та вимір статистики генерації електрики. Випустять версію для iOS.

Винахідник планує відкрити компанію на Kickstarter. Тривають переговори з інвесторами.

Розумні жалюзі solargaps від українського стартапу - 6

Кілька організацій у Києві вже зробили попередні замовлення та зможуть користуватися розумними жалюзі через півроку.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top