Вчені розробили паперові індикатори для визначення підроблених ліків і зіпсова-них продуктів

23 Серпня 17Вчені розробили паперові індикатори для визначення підроблених ліків і зіпсова-них продуктів

Вчені розробили паперові індикатори для визначення підроблених ліків і зіпсова-них продуктів

Науковці з різних університетів США розробили паперові індикатори, які визначають автентичність і безпечність конкретних ліків і придатність продуктів до вживання.

Недорога тест-система на справжність ліків

Паперові індикатори для визначення автентичності та безпеки лікарських препаратів створила команда вчених з Університету Нотр-Дам і Університету Хемлайна. Недорога система являє собою невеликий шмат паперу зі смужками-індикаторами, що розпізнають дієвість і придатність ліків до використання.

Щоб система подіяла, слід розкришити пігулку в порошок, нанести його на всі смужки індикатора, нижній кінчик якого занурити у воду на 3 хвилини. Смужки забарвляться в певні кольори. Отриманий результат порівнюють з еталоном. Результати звіряються на око чи через певну програму.

Вчені протестували систему на різних антибіотиках: тих, які стали непридатними після зберігання в неналежних умовах, і тих, які були підробленими. Тест впорався на відмінно.

Паперові індикатори розроблені для перевірки практично всіх популярних ліків вартістю від $ 1.

Дешева система для виявлення токсинів у продуктах

Дослідники Університету Кларксон створили систему для визначення зіпсованих продуктів. Паперові тести теж мають смужки з індикаторами, які змінюють колір, коли контактують з речовинами, непридатними до вживання.

В процесі тестування нової розробки вченим вдалося досить точно визначити наявність небезпечних токсинів, які виробляють цвілеві гриби на багатьох видах продуктів, на каві та злакових культурах зокрема.

У майбутньому дослідники створять аналогічні індикатори для виявлення хвороботворних бактерій, а також адаптують паперову тест-систему для перевірки косметичних препаратів. Вчені сподіваються, що великі бренди продаватимуть свою продукцію разом з такими індикаторами. У такий спосіб вони декларуватимуть високу якість товарів, підвищуючи рівень лояльності з боку клієнтів.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top