Вчені навчилися робити прозорі дерев'яні панелі

07 Квітня 16Вчені навчилися робити прозорі дерев'яні панелі

Вчені навчилися робити прозорі дерев'яні панелі

Професор Ларс Берглунд зі своїми колегами зі шведського інституту КНТ розробив ефективну технологію знебарвлення дерева до його повної прозорості. Новий метод дозволяє створювати сонячні панелі та вікна з рослинного матеріалу. При цьому вони бутуть значно дешевшими за аналоги з кремнієвого скла.

Унікальна технологія знебарвлення дерева

Унікальна технологія знебарвлення деревного матеріалу полягає в ефективному методі виключення лігніну з волокон. Саме цей компонент відповідає за здерев'яніння стінок клітин рослин. Тому без нього деревина стає майже прозорою.

Щоб зробити деревний матеріал прозорішим, вчені змішали його з полімеризованим метилметакрилатом. Після подібних процедур деревина набула властивості відображення і стала схожою на звичайне, хоча й трохи мутнувате скло.

Ларс Берглунд розповів, що з відновленого матеріалу виходить відмінний замінник кремнієвого скла. Знебарвлена деревина відзначається міцністю, невеликою щільністю, низькою теплопровідністю та іншими чудовими механічними характеристиками. Крім того, новий процес створення прозорої деревини чудово підходить для масового виробництва.

Тепер талановиті вчені експериментують з різними видами деревини, щоб домогтися вищої якості продукту та визначити, які з порід дерев даватимуть прозоріший матеріал, а які – міцніший.

 

По матерiалам: hi-news.ru

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top