Вчені налагодили виробництво найміцнішого матеріалу в світі

18 Квітня 16Вчені налагодили виробництво найміцнішого матеріалу в світі

Вчені налагодили виробництво найміцнішого матеріалу в світі

Австрійські вчені нарешті змогли синтезувати матеріал, міцність якого в 40 разів перевищує аналогічні показники алмазу. Інновацію назвали карбін, і його властивості ще не до кінця вивчені. Однак відомо, що ця унікальна форма вуглецю іноді зустрічається в деяких земних матеріалах і в космічному просторі.

Перші замітки про елемент карбін були опубліковані в 50-х роках минулого століття. До речі, біля витоків дослідження нової алотропної модифікації вуглецю стояли радянські хіміки. Щоправда, через декілька років зарубіжні вчені піддавали сумніву їхні висновки.

Нещодавно дослідники врешті решт довели, що карбін справді має дивовижні властивості та є найміцнішим з матеріалів, про які знає людство. Однак налагодити виробництво цієї модифікації вуглецю в лабораторних умовах не вдавалося, оскільки карбін складається з дуже довгого ланцюга атомів, який в процесі створення матеріалу руйнується.

Для вирішення цієї проблеми фахівці Віденського університету розпочали синтез карбіну всередині викладеного шарами графену. Отриманий матеріал мав ланцюжок з 6400 атомів, що в 64 рази більше попереднього рекорду. Таким чином, вчені змогли створити стабільну форму карбіну та виявили цікавий факт – електричні властивості модифікації вуглецю залежать від довжини його ланцюжка.

Тепер у фізиків є важливе завдання – навчитися отримувати карбін з захисного шару графену. Наразі фахівці продовжують досліджувати властивості унікального матеріалу зі стабільнішим ланцюжком атомів.

 

По матерiалам: lenta.ru

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top