Вчені винайшли надтонку лінзу

11 Квітня 16Вчені винайшли надтонку лінзу

Вчені винайшли надтонку лінзу

Група австралійських вчених розробила унікальну надтонку лінзу. За словами розробників, цей винахід здійснить справжній переворот у галузі високих технологій. Зокрема, лінза завтовшки 9 атомарних шарів, що в тисячі разів менше за волосинки на тілі людини, дозволить створювати крихітні камери спостереження та інноваційні гнучкі дисплеї.

Як створювали надтонку лінзу?

Найтонший прозорий матеріал зі сферичною поверхнею винайшли фахівці Національного університету Австралії та Університету Вісконсіна в США. Для створення лінзи застосовували кристал дисульфіду молібдену. На думку учасників проекту, цей елемент стане незамінним складником для інноваційних технологій майбутнього.

Новий винахід має товщину всього 6,3 нм, що становить 9 атомарних шарів, і діаметр – 20 мкм. Вчені робили лінзу за допомогою сфокусованого на сульфіді молібдену іонного пучка, який формував з кристала куполоподібну лінзу. Винахідники розповіли, що кристал дисульфіду молібдену має приголомшливі властивості: випускає фотони, витримує досить високі температури, може стати непоганим напівпровідником. Крім того, цей матеріал має вражаючий коефіцієнт заломлення – 5,5, що вдвічі вище за аналогічні показники алмазу.

Цікаво відзначити, що такі виняткові якості цієї речовини виявили лише в процесі проведення експерименту. Вчені планують застосовувати надтонку лінзу в конструюванні мініатюрних камер і розробці системи фасеточного зору за типом очей комах. При цьому дослідники мають намір продовжити вивчення незвичайних властивостей неорганічного кристала, щоб розширити сферу його застосування.

 

По матерiалам: hi-news.ru

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top