Технології проти сміттєвої кризи

02 Лютого 16Технології проти сміттєвої кризи

Технології проти сміттєвої кризи

Якщо ще десять років тому кількість вироблених відходів становила 680 млн тонн, то зараз цей показник перетнув мільярд. Якщо вірити прогнозам, у 2025 році він перевищить позначку в 2 мільярди. Також, за прогнозами, ціна утилізації сміття зросте до 375 мільярдів доларів на рік вже на початку наступного десятиліття. Зараз проводиться активна робота над технологіями, які мають вирішити питання утилізації сміття. Але чи вдасться досягнути цього?

Переробка метану

Відправляючись на звалища, відходи роблять проблему забруднення ще серйознішою, адже при цьому утворюється метан, парниковий газ, який є головною причиною глобальних змін у кліматі. Лише замисліться: на звалищі Мехіко виробляється близько 1,5 млн м3 (!) метану щорічно. Нові технології дозволяють переробити весь цей газ в електрику. Приміром, американці з компанії Ener-Core спорудили на каліфорнійських і нідерландських звалищах конструкції, які виробляють від двохсот п'ятдесяти кіловатт до одного мегаватта електрики.

Новые технологии переработки метана

Помістивши метан у спецконтейнер під певною температурою та тиском, можна досягнути його розпаду на воду та вуглекислий газ протягом секунди. Також метан зі звалищ можна очистити та трансформувати у водень. Співробітники BMW провели такий експеримент, застосувавши водень для запуску понад трьохста вантажопідйомників на своєму виробництві.

Зберігання відходів

У містах Португалії та Іспанії встановили розумні сміттєві контейнери для визначення та підрахунку відходів. У них є сканери, що передають зібрану інформацію до бази даних. Таким чином люди оплачують неперероблені відходи, які вони викинули.

А ось співробітники WeRecycle хочуть, щоб переробка сміття «веселила» людей. Контейнери власного виробництва рахують кількість сміття та відображають обсяг мотлоху в ньому. Коли викидають сміття, на контейнері «посміхається» обличчя. Експерти підрахували, що кількість відходів, які переробляються, збільшилася вдвічі.

Сортування відходів

Компанія з Великобританії переробляє пластик, у тому числі відходи від зламаних автомобілів. На одному з заводів використовують інфрачервоний сканер, швидкість якого дозволяє застосовувати його в промисловості для сортування різноманітних матеріалів. Таким чином, сканер розрізняє пластикові шматочки протягом однієї секунди. 

 

Утилізація та переробка електронних плат

Значну частину відходів становить електронна продукція, на сьогоднішній день переробляється лише 16% такого сміття. Деталі мобільних гаджетів містять свинець, меркурій і миш'як, від чого потерпають працівники крупних звалищ у Китаї. Перед вченими стоїть завдання створити електронні плати з матеріалів, які могли би розчинятися під впливом води. Скажімо, в рідині розчиняється, хоча й дуже повільно, кремній. Надруковані плати міліметрової товщини застосовують для транспортування заряду. Плата товщиною сто нанометрів робить те саме, але, щоб розчинитися, потрібно лише декілька місяців. Сьогодні втіленням концепту займаються близько дванадцяти дослідників зі всього світу.

Акумулятори та батареї

 

Новітні технології спроможні усунути проблему потенційно отруйних акумуляторів мобільних телефонів, які важко переробляти. Наприклад, на одному з бельгійських заводів під впливом високих температур плавлять літієво-іонні акумулятори, з яких вдається вилучити шкідливі метали.

Незважаючи на все це, безперервне збільшення кількості відходів триває, тому слід не лише шукати спосіб їхньої переробки, але й змінити підхід до продуктів, які виробляються, а саме – матеріалів, які для цього використовують.

 

По матеріалам: bbc.com

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top