Створено дешевий автомобільний акумулятор на основі води

12 Березня 15Створено дешевий автомобільний акумулятор на основі води

Створено дешевий автомобільний акумулятор на основі води

Група вчених з компанії General Electric і Національної лабораторії імені Лоуренса в Берклі (Lawrence Berkeley National Laboratory, Berkeley Lab) розробила принципово новий вид акумулювання енергії, основою якого є звичайна вода. Сумарна вартість цього пристрою складає тільки одну четверту від вартості типових автомобільних акумуляторів, а його ресурсів достатньо для того, щоб забезпечити рух електричного автомобіля на відстань 400 кілометрів на одній зарядці.

Новий пристрій є потоковим електрохімічним акумулятором, який накопичує або віддає електричну енергію за рахунок електрохімічних реакцій, що проходять у резервуарі з водою. Використовується не проста вода, а достатньо складний розчин хімічних сполук неорганічної природи. Завдяки детально підібраному складу і концентрації розчину електроліту одинична електрохімічна реакція здатна забезпечити виділення не одного, а зразу кількох вільних електронів, що забезпечує високий потенціал щільності зберігання енергії.

В потоковій системі зберігання електроенергії використовується дві ємкості для електроліту, одна – для початкового, а друга – для електрично «зарядженого» електроліту. В міру проходження процесу зарядки електроліт з однієї ємкості переходить через комірки електрохімічного реактора в іншу ємкість. При генеруванні енергії процес відбувається в протилежному напрямку.

Нові потокові електрохімічні акумулятори компанії General Electric по рівню безпеки перевищують показники літій-іонних та літій-полімерних акумуляторів. Їхня конструкція буде передбачати достатньо просте встановлення практично на всі моделі серійних автомобілів, а простота їхнього обслуговування, якою є заміна розчину електроліту і заміна активних каталізаторів, повинна зробити цю технологію більш життєздатною і привабливою.

Дана технологія може використовуватись і для співпраці в системах генерування відновлювальної енергії (сонячної та вітрової). Для цього є величезний запит, зокрема, Каліфорнія вже виставила запит на купівлю 200 мегават-годин акумульованої енергії, а до 2020 року потужності акумулювання в цьому штаті повинні зрости до 1325 мегават-годин.  

Джерело

 

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top