Роботи продовжують налагоджувати зоровий контакт з людьми

04 Квітня 17Роботи продовжують налагоджувати зоровий контакт з людьми

Роботи продовжують налагоджувати зоровий контакт з людьми

Вчені з Токійського університету спільно з японською телекомунікаційною компанією NTT спроектували робота Transgazer з увігнутими очима. Людині, спостерігаючи за ним, здається, що гаджет дивиться на нього, а насправді «погляд» зазвичай спрямований в інший бік.

Human-Robot Interaction (HRI) – популярний напрямок у робототехніці, присвячений взаємодії людини та робота. Зокрема, дослідники намагаються «оживити» погляд машини, оскільки зоровий контакт відіграє велику роль для людей.

У новому Transgazer інженери вдалися до нестандартного рішення: з одного боку його очі є звичайними опуклими півсферами з зіницями в центрі, з іншого – «очні яблука» увігнуті, а зіниці окреслені на дні ямки. Очі здатні рухатися. Коли задіюються півсфери, робот звертається безпосередньо до користувача.

Контактуючи з групою, гаджет моргає, очі під повіками повертаються зворотньою, увігнутою стороною вперед. З боку процес відбувається непомітно завдяки повікам, які приховують його. Натомість з'являється відчуття налагодженого зорового контакту. Ефективний кут «очей всюдисущих» дорівнює 32°.

Наразі Transgazer – дослідний зразок для демонстрації механізму. Однак технологію невдовзі зможуть широко застосовувати: такий зір стане в нагоді соціальним роботам медичних установ або роботам-консультантам в ТЦ.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top