Роботи відчуватимуть біль, як люди

31 Травня 16Роботи відчуватимуть біль, як люди

Роботи відчуватимуть біль, як люди

Роботи дедалі більше стають схожі на людей. Спочатку розробники наділили машини штучним інтелектом і можливістю самонавчатися у процесі взаємодії з зовнішнім світом. А тепер фахівці з Університету Лейбніца в Ганновері вирішили встановити сенсорний контролер на приладах, завдяки якому робототехніка відчуватиме біль.

BioTac є аналогом нервової системи людини. Одна з його основних функцій – захист робота під час роботи в екстремальних умовах. Зокрема, відчуваючи біль, машина припинить здійснювати певні дії, що її руйнують, а отже, подовжить свій термін експлуатації.

Розробники BioTac Йоханнес Кюн і Самі Хададдін дослідили роботу сенсорного пристрою, вбудувавши його в роботизовану руку Kuka. В результаті цього звичайна робототехніка почала нагадувати модель людської кінцівки, що реагує на надто сильні натискання та неприємні больові відчуття.

Таким чином, BioTac навчить роботів розпізнавати ступені больових відчуттів і реагувати відповідним чином. Приміром, якщо біль слабкий, машина просто забере маніпулятор, доки біль не мине, якщо ж він досить сильний, роботизована кінцівка відсмикнеться швидше, а система штучного інтелекту переведе машину в пасивний режим, щоб уникнути ушкоджень.

Розробники штучної нервової системи для роботів вважають, що BioTac матиме широке застосування. Зокрема, робототехніка з сенсорними контролерами стане соціально адаптивнішою. Крім того, роботи з контролером мають всі шанси залишитися неушкодженими під час роботи в зонах надзвичайних ситуацій, що допоможе суттєво заощадити кошти та забезпечити ефективніше застосування роботів

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top