Протез руки розпізнає навколишні предмети

10 Травня 17Протез руки розпізнає навколишні предмети

Протез руки розпізнає навколишні предмети

У протез руки вбудували камеру, яка «бачить» навколишні об'єкти та прискорює час реагування для синхронізації з власником.

Роботи під управлінням сили думки пророкують світле майбутнє протезуванню. А як щодо протезу кінцівки, оснащеного власним інтелектом?

Команда дослідників з Університету Ньюкасла розробила руку, здатну розпізнавати об'єкти перед собою завдяки простій веб-камері Logitech, а завдяки додатку – оцінювати їх і захоплювати. Результати опубліковали в журналі «the Journal of Neural Engineering».

«Комп'ютерний зір допоміг нам розробити біонічну руку, яка автоматично сприймає сигнали та відповідає на них, – заявив співавтор роботи та старший викладач біоінженерії Кіануш Назарпур. – По суті, користувач з таким протезом бере горнятко чи печиво, просто кинувши погляд в напрямку цих предметів».

Команда переконана, що проблема чинних протезів під управлінням електричних сигналів, які мозок посилає у м'язи кінцівок, – у сповільненій реакції.

Назарпура запевняє, що розроблена ними рука є інтуїтивною. Вони використовували програму з нейронною мережею для розпізнавання предметів і визначення сили захоплення різних об'єктів. Більше того, протез розпізнає, як саме треба захопити той чи інший предмет, з яким він зіткнувся вперше, завдяки камері: вона бачить предмет, автоматично надсилаючи сигнал для обробки.

Вчені запропонували протестувати швидшу технологію двом волонтерам. Зараз дослідники мають намір запропонувати випробувати протез пацієнтам Лікарні Фрімана в Ньюкаслі з метою подальшого удосконалення. Їхня кінцева мета – створити біонічну руку, чутливу до тиску та температури.

«Ця розробка – перший крок до нашої найголовнішої мети, – додав Назарпур. – Але найважливіше, що вона недорога та невдовзі з`явиться можливість її впровадити, оскільки нам не потрібні нові протези – досить лише адаптувати ті, що є, до нової технології».

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top