Нанокопію Мони Лізи створили завдяки лазерному друку

29 Грудня 15Нанокопію Мони Лізи створили завдяки лазерному друку

Нанокопію Мони Лізи створили завдяки лазерному друку

Нанопортрет Джоконди неперевершеного Леонардо да Вінчі вдалося створити вченим з Датського технічного інституту (DTU). А все завдяки інноваційній технології лазерного друку. Копія Мони Лізи у 10 тис. разів менша за оригінал. У створенні портрету брали участь команди вчених у галузях фотоніки та нанотехнологій.

Щоб зробити копію, довелося створити наноплощину з декількох рядів наноколон. Кожна колона дорівнювала лише 100 нанометрам. Людське волосся, наприклад, у декілька разів більше – його ширина становить 8 тисяч нанометрів.

Створення портрету відбувалося наступним чином: на отриману наноплощину нанесли алюміній (товщина шару – 20 нанометрів), після чого це все опромінювалось. Лазер обробив кожну з колон, впливаючи на них із різною потужністю. Інтенсивність змінювалась для досягнення необхідного рівня деформації. Температура нагрівання не перевищувала 1500°C.

Після обробки колони отримали можливість відбивати та поглинати світло. При цьому кожному шару відповідав свій рівень відображення, залежно від ступеню деформування. Для людського ока непоглинене світло відбивалося певним кольором. Незначні порушення рядів віддзеркалювали синій та фіолетовий, сильна деформація сприяла появі жовтих та помаранчевих відтінків. Це головні кольори, які використано при створенні копії картини.

Допустиме розширення нової лазерної технології – 127 тис. DPI. Стандартно друковані видання використовують зображення у розширенні 300 DPI.

На практиці цю методику застосовують рідко. Тим не менш, фахівці сподіваються на широке розповсюдження цієї технології вже у найближчому майбутньому. Її автори говорять про те, що приховану інформацію, таку як ідентифікаційні дані та штрихкоди, можна переробити на нанооб’єкти, які людське око не побачить одразу.

 

За матеріалами: innogest.ru

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top