Штучний інтелект навчають абстрактно мислити

14 Червень 17Штучний інтелект навчають абстрактно мислити

Штучний інтелект навчають абстрактно мислити

DeepMind – британська компанія, яка вчить штучний інтелект знаходити зв'язки між предметами, визначати відмінності між ними та знаходити щось спільне.

Будь-яка людина робить висновки саме у такий спосіб, вибираючи продукти чи вибудовуючи на базі певних фактів цілісну картини події. Один з найпотужніших інструментів для пізнання світу – це здатність переносити абстрактні відносини, скажімо, в процесі аналізу ситуації, коли один предмет знаходиться правіше чи є меншим за розмірами.

Втім, речі, які для людини є елементарними, для машини стають вкрай складним випробовуванням. Одна справа – виконати завдання на розпізнавання зображень, зовсім інше – перенести знання, аналізуючи текст. Якщо комп'ютери впораються з цим – вони наблизяться до загального інтелекту впритул.

Компанія створила нейронну мережу, що спеціалізується на такому типі абстрактного мислення. Вона під`єднується до іншої мережі, посилюючи здатність міркувати. Вчені тренували штучний інтелект на зображеннях різноманітних кольорів і розмірів.

Штучний інтелект навчають абстрактно мислити

Завдання комп'ютера – проаналізувати об'єкти та знайти спільні риси. Серед інших завдань – відповіді на запитання такого плану: «Якого розміру куля, що стоїть праворуч від жовтого квадрату, який праворуч від маленького циліндру?» На даний момент машина у 95,5% випадків відповідає правильно. Це не під силу навіть деяким людям.

Керівник дослідження Адам Санторо зазначає, що ще рано говорити про застосування технології на практиці. Швидше за все, її втілять в якості додатку, який автоматично описує окреме зображення чи відео. Це стане у нагоді тим, у кого є проблеми із зором.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top