Гучні технології 2016 року: ТОП-5 (частина 2)

29 Липень 16Гучні технології 2016 року: ТОП-5 (частина 2)

Гучні технології 2016 року: ТОП-5 (частина 2)

Ми продовжуємо тему гучних технологій, що змінять цей світ У першій статті ми згадували про автономний транспорт, Інтернет речей і нанотехнології, батареї нового покоління, штучний інтелект і оптогенетику.

Блокчейн як революція, як цунамі

Блокчейн сьогодні виступає серйозним каталізатором змін. Технологія впливає на управління та спосіб життя, бізнес-моделі, суспільство та соціальні інститути. Основна робота блочних ланцюгів на реєстрації транзакцій, яка здійснюється одна за одною, що унеможливлює їхнє видалення, а лише послідовне оновлення. Завдяки цій технології з'явилася можливість здійснювати обмін активами швидко та без посередників.

Сьогодні ми обговорюємо принцип роботи блокчейна, але вже завтра акценти можуть зміститися, а галузь застосування – розширитися. Наступним питанням буде: «Чи є це в блокчейні?»

Покращена метаболічна інженерія 

Гучні технології 2016 року: ТОП-5 (частина 2)  - 1

Новий напрямок у генетиці. Рослини отримають нові властивості, застосовуватимуться в медицині, хімічному виробництві та інших галузях.

Технологія зосереджена на модифікації амінокислот, створенні їстівних вакцин і нових полімерів, які б не шкодили довкіллю, їхньому вирощуванню та масштабному розповсюдженню. Вже сьогодні за цією методикою створюють горох, сою, злаки.

Штучні органи на чіпі

Гучні технології 2016 року: ТОП-5 (частина 2)  - 2

Перші легені-на-чіпі розробив Дональд Інгберн у 2010 році. Їхній розмір можна порівняти з розміром USB-флешки. Для створення органів застосовують еластичний напівпрозорий полімер. Трубки в діаметрі не більше 1 міліметра з'єднують орган і чіп.

Такі мікрочіпи використовують у розробці ліків для вивчення персоналізованої медицини.

Для створення мікрочіпів і проведення індивідуального лікування планують використовувати стовбурові клітини пацієнта. Виробництво штучних органів – значний крок, завдяки якому можна буде рятувати життя людей.

Сонячні панелі з перовскітів

Гучні технології 2016 року: ТОП-5 (частина 2)  - 3

Сонячні комірки змінять життя понад 1 мільярда людей, забезпечивши їх електрикою. Перовскіти можна побачити в якості «сонячних ферм», панелей на дахах. Виробництво виявилося дешевшим і менш шкідливим для довкілля.

Труднощі, які доведеться долати виробникам: підвищення опору сонячних панелей атмосферному впливу та конкуренція з кремнієвими панелями.

Двомірні матеріали для технологій майбутнього 

Гучні технології 2016 року: ТОП-5 (частина 2)  - 4

Революція почалася зі створення графену в 2004 році. Двовимірні матеріали знаходять застосування в різних галузях, зокрема, у виробництві електроніки. З графену створюють гнучкі датчики, які заливають у тканину. Матеріал знайшов застосування в будівництві літаків для створення деталей конструкції.

Двовимірні матеріали зменшують вагу виробу, продовжують термін його експлуатації. Вони потрібні скрізь: від випуску смартфонів до електромобілів. 

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top