9 фактів про майбутнє автономних електромобілей

03 Березня 179 фактів про майбутнє автономних електромобілей

9 фактів про майбутнє автономних електромобілей

Кілька днів тому компанія Tesla Motors повідомила про випуск нового електрокара Model 3. Зовні він схожий на звичайне авто. Але яким чином технології та закони вплинуть на такий транспорт за 5-10 років?

Заощаджувати приватний час не менш важливо ніж дбати про екологію.

Головне призначенняч автівки – скорочувати тривалість поїздок. Зараз через корки у годину-пік власники автівок змушені витрачати чимало часу на добирання до роботи. Тому дедалі більше людей пишаються тим, що мають можливість долати відстань пішки.

Якщо розглядати ситуацію з точки зору екосистем, тоді масове користування электрокарами сприяє змінам у дорожньому русі. На заміну світлофорам, розмітці, знакам і особистим рішенням водія прийде штучний інтелект, який керуватиме дорожнім процесом.

Індустрія автономних електромобілей стрімко розвивається.

Існує кілька рівнів автономності електромобілей:

• № 2: водій сидить за кермом, стежить за дорогою та приборами, а система допомагає керувати автомобілем;

• № 3: є можливість керувати автівкою без водія за кермом;

• № 4: автомобіль пересувається самостійно, але власник має важелі управліния;

• № 5: водій – це штучний інтелект, електрокар рухається цілком автономно.

3. Дизайн автомобіля не змінився за останні сто років. Рестайлінг – єдина видозміна.

З того часу замість коня в кареті з`явився паровий двигун, відбулися лише дві зміни в дизайні автомобілей.

Несучий кузов і розподіл навантаження – перехід до просторової конструкції та монолитної компоновки кузова. Щойно двигун у 30-ті роки минулого століття став потужнішим, така конструкція дала змогу покращити аэродинаміку.

4. Електрокар – повноцінний офіс на колесах.

Автономний автомобіль перетворюється на приватний офіс для власника. Дизайн салону змінюється на користь простору для роботи, а це вже зовсім інший підхід до внутрішнього оформлення автомобіля.

Двигуни у сучасних електрокарах – це циліндри розміром з трилітровий термос. Тепер під дном автівки між передньою та задньою осями ідеально розташувано центр маси, адже замість батареї тепер двигун. Таке розташування робить підлогу пласкою, а салон вільнішим.

Автомобілі п`ятого рівня автономності не мають інструментів для людського управління, тому пасажир почувається комфортно під час поїздок.

9 фактів про майбутнє автономних електромобілей

5. Дизайн автомобіля залежатиме від нових принципів системи безпеки.

Конструкція та зовнішній дизайн електрокарів залежить від умов ймовірних зіткнень. Розробляючи корпус машини, важливо врахувати, щоб під час зіткнення пішохід отримав щонайменше травм. Тому, окремі частини мають бути закругленими та легко деформоватися.

Щодо автівок під управлінням штучного інтелекту, така машина чисто гіпотетично не вріжеться у будь-що. Цей факт дає дизайнерам свободу в реалізації багатьох ідей.

6. Можливості конкретного ринку впливають на масштаб змін приватного транспорту.

Є країни, де органи влади сприяють реалізації новітніх технологій: розробляють екосистемні проекти, транспортні мережі та ін. Якщо це не спрацьовує, тоді автомобільні корпорації підлаштовуються під існуючий ринок.

7. Екологія не одразу зміниться від масового використання електромобілей.

Доки приймають нові екологічні нормативи для двигунів і паливних систем, кількість автівок лише зростає. У такому випадку електрокари – це найкраще рішення. Але все одно навіть для зарядки батарей потрібні електростанції, що працюють на паливі. Батарея – це важлива тема, і більшість компаній шукає найоптимальніші варіанти зменшення рівня токсичності матеріалів до використання.

8. Заправки майбутнього відрізнятимуться від нинішніх.

Один із ймовірних варіантів заправки – індукційна. Мікрохвильові панелі вбудовуються у дорожні смуги в місцях, призначених для паркування. Якщо машина автономна, вона самостійно знайде місце для парковки, щоб зарядитися.

Існує ще один спосіб: вбудувати у дорожні смуги індукційні датчики з метою підзарядки машини під час руху. В такому разі статична підзарядка вже не потрібна.

9. За 4 роки електромобілі вже не будуть нішевим продуктом.

Закон про невикористання машин з двигунами внутрішнього згоряння перебуває на етапі обговорення в Німеччині. Корпорації, які випускають звичайні автомобілі, активно працюють над створенням автономних електромобілів. Приблизно за 4 роки існує ймовірність побачити багато нових машин в цьому сегменті від світових автовиробників.

Зараз на стадії розробки вже є законодавчий проект про використання автономних автомобілів. Подейкують, що Каліфорнія стане першим регіоном в світі, де впровадять нововведення.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top