5 технологій з наукової фантастики, що незабаром з'являться у нашому житті

30 Червень 165 технологій з наукової фантастики, що незабаром з'являться у нашому житті

5 технологій з наукової фантастики, що незабаром з'являться у нашому житті

За що ми любимо наукову фантастику? За те, що вона дає можливість переміститися з повсякденного життя до світу, сповненого неймовірних технологій. А раптом цей світ, де можливо все, є значно ближчим, ніж ми думаємо? Розповідаємо про технології Si-Fi, які ось-ось стануть частиною нашого життя.

Стирання та заміна спогадів

Під час процесу згадування відбувається не просто «відтворення» інформації, а її «перезапис» в мозку. Цей процес вчені назвали реконсолідацією. З'ясувалося, що реконсолідацію можна спрямувати по іншому шляху силою навіювання – простіше кажучи, підміною спогадів людини. В одному з експериментів психолог вселив пацієнтові помилкові спогади про нібито скоєний ним злочин. Потім людина в деталях описувала події, яких насправді не було.

Крім того, виявили білок, відповідальний за збереження спогадів – PKMzeta. У ході випробувань з ліками, які нейтралізують цей білок, пацієнти змогли блокувати негативні спогади, що спричиняли страждання.

Світлові мечі

Вченим вдалося те, що раніше вважалося неможливим, – створення фотонної частинки, що має масу. Якщо в природних умовах фотони проходять один крізь одного, то в штучному середовищі частинки починають взаємодіяти. Ці фотонні зв'язки призвели до формування (наразі на субатомному рівні) нового виду матерії зі світла.

Звісно, в процесі роботи вчені думали не про світлові мечі. Новостворена матерія знайшла б застосування в квантових комп'ютерах. Зрештою, ніщо не заважає виробникам потішити всіх шанувальників «Зоряних воєн».

Воскресіння померлих

Пітер Ріі з Аризонського університету винайшов спосіб воскресіння людини завдяки «терапевтичній гіпотермії». З охолодженого тіла викачують кров і замінюють її на особливий фізрозчин. В організмі зупиняються метаболізм, і вчені мають час на необхідну процедуру – кисневого голодування у тканинах не виникає.

Потім, коли викачану кров повертають до тіла, серце знову запускається. Перший удар фіксується при температурі 30°C, а при подальшому нагріванні його ритм частішає, доки не сягне нормального рівня. Один з колег доктора Ріі вже виявив бажання випробувати цю технологію на безнадійних жертвах вогнепальних поранень.

Рідка броня

Польські вчені з Інституту технологій безпеки Moratex створили новий вид натільного захисту. Їхній бронежилет виготовлений не зі звичайних волокон кевлару, а з особливої «ущільнювальної рідини». Ця рідина є унікальною: вона змінює свої властивості залежно від градієнта швидкості. Що швидше якийсь об'єкт на неї діє, тим в’язкішою вона стає. Завдяки цій властивості вона здатна зупинити кулю.

Представник дослідницької групи з Moratex каже, що ця броня вирішить проблему деформації, властиву звичайним бронежилетам. Якщо кевларовий захист здатен прогинатися під час удару на 4 см вглиб тіла, то показник деформації рідкої броні становить лише 1 см.

Персональні голографічні пристрої

Хоча реальних прототипів ця технологія наразі не має, компанії пропонують різноманітні варіанти, як втілити її в життя – від пірамідних датчиків, що кріпляться до дисплею, до спеціальних плівок. Англійська фірма Virtual Presence навіть розробила проект особливої коробки для отримання голограм, всередину якої потрібно покласти телефон.

Незважаючи на те, що ідея голограм на смартфонах виглядає футуристичною, компанія IBM впевнена: телефони, що проектують 3D-зображення вашого співрозмовника, винайдуть у найближчі 5 років.

 

 

 

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top