Тепер друкувати голограми може домашній принтер

26 Листопада 15Тепер друкувати голограми може домашній принтер

Тепер друкувати голограми може домашній принтер

Вченим з російського університету ІТМО вдалося змусити домашній принтер друкувати голограми. Для цього довелося замінити чорнила на діоксид титану.

Спершу наночастинки діоксиду титану синтезували кислотним гідролізом ізопропілату титану. Потім суміш змішали з етанолом, щоб змінити поверхневий натяг і в'язкість системи. За 12 днів усунули надлишок розчинника роторним випарником. Отриманий результат відрізняється чудовим показником в'язкості, яка є необхідною для створення голограми.

Для проведення експерименту вчені скористалися Canon Pixma IP 2840. Підклавши спеціальні поліетилентерефталатні плівки під друкарський папір, вони використали стандартний картридж для розміщення розроблених чорнил. При цьому товщина шару діоксиду титану на папері становить не більше п'ятисот нанометрів. З метою збереження зверху зображення покрили невеликим шаром поліізобутилметакрилату.

Для стандартної голограми потрібен полімерний трафарет, який розміщується на сталевий матриці. Саме вона потрібна для тиснення мікрорельєфу на зображенні. Створення одного голографічного проекту, враховуючи виготовлення матриці, займає щонайменше кілька днів.

 

По матерiалам: nplus1.ru

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top