Смарт-матеріали поступово захоплять текстильну промисловість

24 Жовтня 16Смарт-матеріали поступово захоплять текстильну промисловість

Смарт-матеріали поступово захоплять текстильну промисловість

Протягом тривалого часу розробники фокусували свою увагу на матеріалах зі стабільними властивостями. Ми досі користуємося результатами їхньої праці, тому звикли, що матеріали ніяк не реагують на такі зовнішні подразники, як зміна температури тіла чи прискорення серцебиття. Але з кожним відкриттям ми стаємо на крок ближчими до світу «живих» матеріалів, здатних реагувати на найменші зміни довкілля, розпізнавати та усувати загрозу.

У природі такі матеріали зустрічаються часто-густо. Скажімо, квіткові рослини закривають свої бутони на ніч і розкривають вранці. Соняшник навіть «стежить» за зміною положення сонця на небосхилі. Останнім часом дедалі більше розробників працює над створенням матеріалів, які функціонують за тим самим принципом.

Тканини, що самовідновлюються, для транспорту

Втілення цієї технології здійснило б прорив у машинобудуванні і насамперед зменшило б кількість аварій.

Уявіть літак, який миттєво відновлює ушкодження – вони буквально заростають на ваших очах. Частина літака вкрита наносенсорами. Вони реєструватимуть всі зміни. Виявивши ушкодження, вони передадуть сигнал у шар, який знаходиться під наносенсорами. Він автоматично випустить речовину до місця ушкодження та відновить його.

Над таким проектом вже працює компанія Airbus на базі Центру вивчення композитних матеріалів. Насправді такий матеріал буде корисним не лише для відновлення тканин, але й для збирання інформації про стан транспортного засобу. Це забезпечило б можливість вдосконалювати нинішні моделі. Проект Hack Rod власне активно працює над створенням першого в світі автомобіля з застосуванням смарт-матеріалів і ШІ. 

Смарт-матеріали поступово захоплять текстильну промисловість 

HARKEN – ще один проект зі створення розумних матеріалів. Керівник компанії займається розробкою сидіння та ременя безпеки з вбудованими датчиками, які стежитимуть за серцебиттям і диханням водія. Якщо водій почне засинати, пристрій зареєструє це і ввімкне гучний сигнал.

Розумні тканини в одязі

Американські вчені активно працюють над створенням тканин, які б збирали інформацію про стан здоров'я, зберігали та перетворювали енергію, змінювали колір та форму в разі зміни певних показників. У перспективі створення тканин, які б забезпечували оздоровчу дію на організм людини.

Так, наприклад, випускник одного з московських вузів створив тканину, яка загоює рани та опіки. Вона швидко знайшла застосування в російських лікарнях.

Технологія смарт-матеріалів поки що перебуває на початковій стадії свого розвитку, тому можна впевнено стверджувати, що попереду на нас чекає безліч відкриттів, винаходів і вдосконалень.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top