Щоб компенсувати дефіцит землі, міста будуватимуть вгору

29 Квітня 16Щоб компенсувати дефіцит землі, міста будуватимуть вгору

Щоб компенсувати дефіцит землі, міста будуватимуть вгору

Як повідомляє ООН, нині половина населення планети надає перевагу проживанню в містах, а за 30 років цей показник збільшиться на 16%. Вирішити проблему нестачі місця допоможуть вертикальні міста. Високі споруди на кшталт будівель з фільму «5-й елемент» займатимуть небагато простору на землі та при цьому забезпечуватимуть житлом тисячі людей. Зведення вертикальних міст почне організація з відповідною назвою – Vertical City.

Який вигляд матимуть міста майбутнього?

Компанія Vertical City має намір будувати споруди на 400 поверхів. Причому в одному хмарочосі розташуються не лише квартири, а й муніципальні установи, медцентри, магазини, навчальні заклади та ін. Автори ідеї вважають, що вертикальні міста допоможуть скоротити витрати корисних ресурсів, а якщо встановити сонячні панелі, то вони самостійно забезпечуватимуть себе електроенергією, тобто фактично працюватимуть автономно.

Крім того, якщо все необхідне для життя буде в межах однієї будівлі, традиційний транспорт стане зайвим, отже, не забруднюватиме оточуюче середовище.

Вертикальні міста звільнять величезні території землі, яку використовуватимуть під сільськогосподарські угіддя, парки, місця для відпочинку та ін.

Яка небезпека загрожує вертикальним містам?

Без сумніву, ідея будівництва вертикальних міст допоможе вирішити безліч сучасних проблем. Однак, навряд чи багато людей погодяться обміняти землю під ногами на величні хмарочоси. Крім того, такі будинки є вразливими до пожеж, землетрусів та інших природних катаклізмів.

Проект зведення висотних будівель вже висувався раніше італійською компанією, але його так і не реалізували. Єдина будова, яка віддалено нагадує ідею Vertical City, – це Шанхайська башта. Вона налічує дев'ять вертикальних зон, кожна з яких обладнана милим парком для відпочинку.

На думку багатьох експертів, організація житлового простору у вигляді величезних хмарочосів приховує чимало небезпек. Однак представник Vertical City Кеннет Кінг вважає, що реалізувати ідею вертикальних міст наразі неможливо лише з однієї причини – через застарілі технології. Тому насамперед компанія розроблятиме ліфт без тросу, який зможе піднятися на 400 поверхів, а не на 120 максимум, як сучасні.

 

По матеріалам: hightech.fm

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top