Чи варто довіряти роботам?

18 Березня 16Чи варто довіряти роботам?

Чи варто довіряти роботам?

Вважається, що роботи, створені висококваліфікованими фахівцями, наділені надзвичайним рівнем інтелекту. Поширеною думкою є й те, що в критичних ситуаціях інноваційна техніка «думає» адекватніше і їй можна довіряти. Такі висновки зробили американські вчені з Технологічного інституту Джорджії. Вони представили результати своїх досліджень на заході ACM/IEEE, присвяченому взаємодії між людьми та робототехнікою. Фахівці висловили занепокоєння з приводу того, що люди занадто довіряють машинам, навіть якщо останні серйозно помиляються.

Експеримент американських вчених

Американські вчені зібрали групу з 42 студентів-добровольців, яких попросили у випадку небезпеки йти за роботом-рятівником. Їм сказали, що всі дії робота повністю автоматизовані (що було неправдою, оскільки роботом керували дистанційно). Залишивши студентів з роботом у приміщенні, почали експеримент.

Перший етап експерименту мав довести групі, що робот поводиться не зовсім адекватно. Він мав провести студентів до конференц-залу, однак постійно зависав на шляху, заводив групу не в ті кімнати чи просто водив їх по колу.

Коли учасники нарешті потрапили у потрібне місце, спрацювала пожежна сигналізація і приміщення почало наповнюватися штучним димом. Робот запропонував групі йти за ним до виходу з будівлі. Студенти рушили за машиною, навіть не сумніваючись, що їх виведуть назовні. Сумнівів не виникло навіть тоді, коли робот рушив у протилежному від виходу напрямку.

Отже, незважаючи на очевидні помилки машини під час першого етапу експерименту, у надзвичайній ситуації молоді люди без питань довірили свої життя інноваційній техніці.

Автори дослідження зазначають, що така довіра до роботів є небезпечною для людства. Тому не варто довіряти машинам такі відповідальні завдання як керування транспортом, рятувальні операції, виховання дітей, догляд за хворими та ін.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top