Американці створили розумні вікна з прозорістю, що регулюється

15 Серпня 17Американці створили розумні вікна з прозорістю, що регулюється

Американці створили розумні вікна з прозорістю, що регулюється

Американські вчені розробили розумні вікна, які з прозорих стають матовими та навпаки. У прозорому стані вони пропускають 80% світла, у матовому – лише 5%.

Технологія вікон з регульованою прозорістю не є новою. Давно винайшли особливий гель, який під електричною напругою робить скло темно-синім. На жаль, процес затемнення вікна займає близько 20 хвилин, і з часом гель втрачає свої властивості. А замінювати такі вікна досить дорого.

Американські дослідники зі Стенфордського університету винайшли новий засіб затемнити вікна. Вони навчилися виготовляти скло з оксиду індію-олова з мікроскопічними частинками платини в поєднанні з джерелом рухомих іонів міді. Коли напруга зростає, металеві іони розосереджуються електропровідною основою та блокують світло. Зовні вікно стає матовим. Щойно подача напруги припиняється, скло знову стає прозорим. Процес зміни світлопропускної здатності займає менше за 60 секунд.

Вчені успішно протестували свою розробку. Вони змінювали режим з прозорого на матовий і навпаки 5,5 тисячі разів. В результаті розумне вікно зберегло всі свої функіональні властивості.

На даний момент вченим вдалося створити невеликий прототип розміром 5 × 5 см. Тепер вони масштабуватимуть і здешевлюватимуть технології масового виробництва продукту. Подробиці про нову розробку опубліковано в науковому журналі Joule.

Пiдписатися

Останні новини ринку інновацій

Інші новини

scroll to top